Sisäliikuntapuistoissa lapset pääsevät kokeilemaan biljardia sekä pingistä

Pitkän historian omaava biljardi sopii myös lapsille

Biljardia ei ehkä aina mielletä lapsille sopivaksi peliksi, vaikka se soveltuukin erinomaisesti myös pienille pelaajille, kunhan vain pöytä sekä pelivälineet ovat heille mitoitetut. Biljardia on pelattu jo usean vuosisadan ajan ja sen juurten ajatellaankin ulottuvan aina 1400-luvulla asti, vaikkakin erästä krokettia ja biljardia muistuttanutta peliä alettiin pelata ulkona jo 1340-luvulla. Monissa kuuluisissa teoksissa biljardi mainitaan oleellisena osana elämää, ja useat kuuluisat henkilöt ovat sitä harrastaneet. Lajin arvostus näkynee siinä, että rikkaiden ihmisten biljardipallot valmistettiin aikoinaan norsunluusta. Vuonna 1727 lajin suosio oli niin suurta, että melkein kaikista Pariisin kahviloista löytyi biljardipöytä.

Biljardissa esiintyy monia erilaisia pelejä

Erilaisia biljardipelejä on kehitelty useita. Tällaisia pelejä ovat esimerkiksi Kaisa, Pool sekä Poolin alalajit, Englantilainen biljardi, Snooker, Kara sekä Karan alalajit ja lähinnä Venäjällä pelattava Pyramidi. Pool-peleistä yleisimpiä ovat kasi-, ysi- ja kymppipallo sekä straight pool. Kaisa on erityisen suosittu biljardipeli itäisessä Suomessa, ja sitä pelataan Suomessa SM-tasolla.

Pingis eli pöytätennis on monen lapsen ja nuoren suosikkipeli

Pöytätenniksellä on monta nimeä kuten rakkaalla lapsella usein on – se tunnetaan sekä pingiksenä että tuttavallisemmin ping pongina. Pelin perusidea muistuttaa tavallista tennistä, mutta pingistä pelataan pöydän päällä. Nykyisin billiards-424771_960_720pöytätennis on saavuttanut olympialajin aseman. Erityisen suosittua pöytätennis on Japanissa ja Kiinassa, mutta se myös hyvin suosittua muualla Aasiassa sekä Euroopassa.

Pingis soveltuu hyvin myös lasten sekä nuorten lajiksi, ja sitä pelataankin monilla nuorisotiloilla sekä joissakin kouluissa. Pelin säännöt on helppo oppia eikä pelaaminen vaadi runsasta määrää välineitä. Kilpatasolla 17-vuotiaita pelaajia kutsutaan Suomessa junioreiksi, 14-vuotiaita pelaajia kutsutaan kadeteiksi ja 12-vuotiaita pelaajia nappuloiksi. Pöytätennis soveltuu hyvin myös sisäliikuntapuistojen peliksi, koska sen pelaaminen ei vaadi valtavan suurta tilaa.

Pöytätennis on kotoisin Britanniasta ja Yhdysvalloista

Pöytätenniksen juurien voidaan katsoa ulottuvan 1880-luvun Britanniaan ja Yhdysvaltoihin. Pelin alkuaikoina sitä pelattiin suurella pöydällä, jossa verkon virkaa toimitti kirjarivi. Kirjat toimivat myös mailoina ja pallona käytettiin golfpalloa. Vuonna 1890 markkinoille tuli pöytätenniksen peluuseen tarkoitettuja välinesarjoja, jotka sisälsivät esimerkiksi verkon.